Love life. Love fashion. Love art. Love traveling. Love taste.

Какво да НЕ правим при търсенето на мечтаната кариера

Какво да НЕ правим при търсенето на мечтаната кариера

Искате да започнете мечтаната работа, ето как да увеличите шансовете си. Вече доста години се занимавам с наемане на персонал, образованието ми също е свързано, до голяма степен с човешките ресурси, а и аз самата съм се явявала на интервюта за работа. Ще споделя с вас на какво да обърнете внимание, защото понякога успехът или провалът се крият в детайлите.

Автобиографията

work

1. Никога не подавайте автобиография, която сте изготвили преди повече от два месеца.

2. Никога не лъжете в автобиографията си. Ако получите работата, рано или късно ще се разбере. Няма нищо лошо в това да не знаеш нещо, всичко се учи. А лъжата не се толерира от никой.

3. Адаптирайте автобиографията, спрямо работата. Погледнете внимателно дали не сте пропуснали някое умение, което притежавате, а пък би било важно за длъжността, за която кандидатсвате.

4. Не използвайте стандартната форма за Европейска автобиография. В момента едно от нещата, които се търси в кандидатите е оригиналност и креативност. Бих ви посъветвала да го направите на power point или word, поставете фон и го съхранете в pdf.

5. E-mail. Независимо за каква позиция кандидатствате, използвайте подходяща електронна поща, в която да не присъстват: sexy, baby, sladka и т.н. Най-добре е да използвате името си.

6. Снимката. Не изполвайте снимки от екскурзии, партита, селфита, ако не е специално изискване, не поставяйте снимка в цял ръст. Вече всички имаме цифрови апарати или smart телефони, така че направете си една снимка, подходяща за случая. Най-добрият вариант е снимката да е на изчистен фон и да е максимум до кръста. Усмихнете се леко- да сте прекалено сериозни, отдавна не се приема като критерий за професионализъм.

Интервюто

Startup Stock Photos
Startup Stock Photos

1. Бъдете спокойни – естествено, че е нормално да сте притеснени как ще протече интервюто. Това обаче е една от най-честите причини за неуспех. Не забравяйте, че този, който провежда интервюто е нормален човек също като вас, не го приемайте като изпитващ или инквизитор. Поемете дълбоко въздух, успокойте се и смело напред!

2. Облеклото- подобно на автобиографията, излезте от клишето. Естествено, че трябва да сте делови, но не трябва да изглеждате като строга учителка. Едно проучване сочи, че тъмно синият цвят е най-подходящ и оказва подсъзнателно влияние върху интервюиращият, провокиращ доверие.

3. Не кръстосвайте ръцете и краката си.

4. Бъдете уверени. На този етап се оценява повече ентусиазмът за работа, повече от колкото перфектните знания, защото всяка компания (дори и от един бранш) има своята специфична култура и организация на работа. Ако наистина искате тази работа, не се притеснявайте да го покажете.

5. Ако интервюто съдържа някакъв тест за личностни качества или нещо подобно, не се оптвайте да отговаряте, така както мислите, че би било правилно. Отговаряйте максимално честно. Не подценявайте тестовете, особено електронните, повечето са разработвани с години и дават доста точен резултат.

6. Гледайте в очите събеседника си.

7. Ръкувайте се правилно със стегната ръка.

8. Дръжте се дружелюбно и се усмихвайте се.

9. Има различни „трикове“ , които прилагат, за да проверят реакциите ви при различни ситуации. Например интервюиращият може да се държи по-грубо към вас, за да види как реагирате в по-стресова ситуация, може да ви помоли да му подадете нещо или да изпусне нещо на пода.

10. Не забравяйте, че повечето интервюиращи са обучени да забелязват малките неща- бъдете максимално себе си.

Надявам се да съм ви била полезна и успех от мен!

Хохо

Еми Стоянова

Comments

commentsВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Моля изчакайте

Абонирай се сега!

Лесно е, въведи името и e-mail адреса си и ще получаваш веднага всяка наша нова статия :)