Love life. Love fashion. Love art. Love traveling. Love taste.

Кратка екскурзия до Брюксел

Кратка екскурзия до Брюксел

Ако сте решили да направите екскурзия до Брюксел, то със сигурност, няма да ви изненада, че градът е изключително космополитен. Архитектурата му е смесица между старовремски стил, на места, а на други модерни и големи бизнес сгради. Същото се отнася и за населението. По улицата можете да срещнете всички националности и да чуете много езици. Това не са само туристи, Брюксел се е превърнал в нов дом на хора от целият свят. Всички те, обаче внасят много цвят и настроение, из целия град има улични музиканти, около които се събират тълпи от хора – пеят и танцуват.

В допълнение към това, се носи прекрасният аромат на шоколад от множеството магазинчета, специализирани в производството и продажбата му.  Няма да крия, че съм огромен фен на шоколада, а белгийският определено оправдава славата си на един от най-добрите в света. Страхотно изобилие и разнообразие за всеки вкус!

Естествено не трябва да пропускате да опитате и другата гордост на Белгия – гофретите! Едно от най-популярните заведения, в което можете да им се насладите е Dandoy, основано през далечната 1829 година. Имайте предвид, че цената на една гофрета е приблизително 7 евро, ако искате да ги пробвате на по-разумни цени, варианти има.

                        

Не съм почитател на бирата, но все пак нямаше как да не опитам белгийска бира 🙂 Ето, че открих една, която смея да кажа, че доста ми хареса – Hoegaarden. Много приятен мек вкус, слабо газирана и най-важното за мен – не много горчива.

Другото типично за Белгия са пържените им картофи J препоръчвам ви, да ги опитате в Friedland.

Безспорно най-популярната е Пикаещото момченце (Manneken Pis).

Кой и защо го е направил не е ясно, но все пак е символ на града. Не се ентусиазирайте твърде много, за да не се разочаровате, защото статуята е малка като размер. За сметка на това, често я обличат в различни костюми (както можете да забележите от снимката).  На около 200 метра от момченцето е и неговият музей, в който можете да видите всичките му дрешки.
Оказа се, че белгийците доразвиват идеята, защото в града има още две пикаещи статуи – на момиченце и на куче.
Пикаещото момиченце се намира в дъното на  глуха уличка в нишата на една стена. Обикновено в началото на уличката има въртящи се туристи, които се чудят къде е. Статуята на пикаещото момиченце е символ на лоялността между хората. Така, че ако с партньора ви хвърлите стотинка, означава, че си имате доверие и сте искрени един към друг.

За пикаещото куче, не можах да намеря много информация, но все пак и то си има статуя 🙂

Grand Place de Bruxelles (Grote Markt)– един прекрасен площад, ограден от забележителни сгради.

  

Доста близо до Grote Markt e Galeries St. Hubert, където има много магазини, повече естествено за шоколад 🙂

Друга забележителност е Mont des Arts, едно прекрасно и цветно място 🙂

Безспорно впечатляваща е и катедралата St Michael and St Gudula, която се извисява величествено.

Малко по-далеч от центъра е прочутият Атом, които определено впечатлява с размер.

До него е Mini Europe, създаден със съдействието на Европейския съюз. Mini Europe представлява нещо, като открит музей за всички страни, членки на ЕС. За всяка страна има макет на известна сграда, която е културна забележителност и е играла важна роля за историята на съответната страна. С гордост мога да кажа, че символът, избран за България е Рилският манастир.

В общи линии за краткият ми престой в Белгия, успях да разгледам доста от града.

Ето и още малко полезна информация:

·         Билетът за еднократно пътуване с автобус или метро е 2.10 евро

·         В Брюксел има Uber

·         Не си купувайте нищо от летището – цените са много високи

·         Ако обичате ребра, задължително трябва да отидете в Amadeo! Страхотно обслужване, много вкусна храна и разумна цена – 17,50 евро е порцията ребра с печен във фолио картоф. Като заведението е на принципа, колкото можеш да изядеш и сервитьорите ще ви слагат допълнително в чинията, докато не се пръснете 🙂

 

Надявам се, че съм ви била полезна!

ХОХО,

Еми

Comments

commentsВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Моля изчакайте

Абонирай се сега!

Лесно е, въведи името и e-mail адреса си и ще получаваш веднага всяка наша нова статия :)