Love life. Love fashion. Love art. Love traveling. Love taste.

Екскурзия във Виетнам #1 – какво трябва да знаем преди пътуването

Екскурзия във Виетнам #1 – какво трябва да знаем преди пътуването

Ако сте решили да отидете на екскурзия във Виетнам, то със сигурност няма да съжалявате. Тази страна е просто очарователна – красива природа, прекрасни плажове, богата култура, вкусна и разнообразна храна, мили хора и още много.

За съжаление, имах възможност да прекарам едва 10 дни там, за които е невъзможно да се разгледа много. Затова се спряхме (аз и приятелите, с които бях) на южната част (Хо Ши Мин), централната (Да Лат) и крайбрежието, естествено (Хюе и Хой Ан).

by @motionbeard
by Martin Kovachev

В тази статия ще ви дам основни насоки, които ще са ви доста полезни, ако посещавате Виетнам за първи път.
Виза – за Виетнам се изисква такава. Лесно можете да я получите от виетнамското посолство, което се намира на Жолио Кюри. Само имайте предвид, че е необходима около седмица за издаването, а консулски отдел е с по-специфично работно време – вторник и четвъртък от 09:30-12:00. Необходимите документи са: попълнено заявление (обадете се в посолството и ще ви го изпратят по мейл), копие на лична карта, потвърждение за полета, паспортна снимка и оригиналния паспорт, в който залепват визата. Цената е 80 долара.
Има и втори вариант с писмо-покана, което се получава от виетнамска агенция и се представя на летището във Виетнам, от където издават визата, което струва по-малко. Не съм съвсем на ясно, тъй като предпочитам по-сигурните опции, когато става въпрос за далечни дестинации, така че си я извадих през виетнамското посолство в България.

Ваксини – задължителни ваксини няма – препоръчителни са хепатит А, В и коремен тиф. Аз лично имам само хепатит А и проблеми не съм имала. Силно препоръчвам да си вземете активен въглен, защото все пак храната е пикантна и различна, от тази с която сме свикнали.

Пари – виетнамската валута – донги. 1 лев е равен на 13 376 донги, така че със сигурност там ще сте милионери 🙂 В случай, че не успеете да се снабдите с достатъчно донги в България, можете да обмените в долари. Някои от хотелите и триповете, можете да заплатите в долари, а там има много обменни бюра и ще можете да смените.
Между другото, те не казват нулите, така че няма да ви кажат 100 000 и само 100.

Сим карта – още на летището си закупихме виетнамски карти. Избрахме варианта с интернет и разговори, тъй като бяхме голяма група и ни се налагаше да се чуваме. Силно ви съветвам и вие да го направите, изключително улеснение е да имате връзка с интернет в чужда страна. Аз си купих карта с 100 минути в страната или 50 международни и 5 GB интернет за 300 000 донги (около 22 лева).

by Martin Kovachev

Придвижване в градовете – свалете си приложението Grab (подобно на Uber), изключително лесно, удобно и можете да видите приблизителната цена. Такситата също не са лош вариант, веднъж си взехме такси и цената беше същата като при Grab.

by @motionbeard

Придвижване в страна – препоръчвам ви да използвате вътрешните полети, тъй като страната е доста голяма и не си заслужава да изкарвате времето си в пътуване. Имайте предвид, че те не се движат с повече от 90 км, дори по междуградските пътища, така че не се заблуждавайте, че 100 км. се минават за същото време като в България.
Ние използвахме Vietnam Airlines и JetStar и сме доволни. Само, че в повечето случай има закъснение от час-час и половина, така че не планирайте нещо с конкретен час, ако ще летите. Другият вариант са нощните автобуси. Имах възможността да се повозя от Хюе до Хой Ан за около 4 часа. Много ми допадна! Леглото-седалка ми беше удобно, има одеалце, климатик и Wi-Fi. Проблемът е, че не мога да спя в никакви превозни средства и затова не го предпочетохме като вариант за придвижване. Ако вие нямате такива проблеми, можете да се възползвате, защото е значително по-евтин от полета. Автобусът се поръчва през рецепцията на хотела, тъй като ще дойде да ви вземе от него.

Езици – комуникацията не е толкова трудна, въпреки че английският не им е най-силната страна. Те са свикнали с многото туристи и с жестове и калкулатор (на който пишат цената), нещата се получават.

Пазарлъци – ако няма цена на стоките, задължително се пазарете! Можете спокойно да смъкнете до 40-50%. Но… трябва да бъдете твърди! Да изиграете малко театър – да си тръгвате, те ще ви гонят т и така, докато се спазарите.

by @motionbeard

Храната – лично на мен всичко ми беше много вкусно! Смея да кажа, че успях да опитам доста неща, за които ще ви разкажа подробно в следващите стаии, посветени на различните градове.


Не се притеснявайте за разнообразието, можете да намерите всичко – пилешко, свинско, телешко и много, много морски дарове. Хапват също така доста зелени подправки и плодове, явно затова са слабички. Най-големият им плюс е, че държат храната прясна, не са почитатели на замразяването. Например морските дарове се съхраняват в легени с вода и са живи, т.е. максимално пресни.


Всеки град има нещо емблематично као хапване, нещо като запазена марка 
Цените на храната са ниски от вечеря за двама за 7 лв., до такава за 20 лв. (като са включени салати, основни, десети и смутита). Във Виетнам е разпространен street food-а, за който ще похарчите между 1,20 лв. до 3 лв. Не се притеснявайте да го опитате, аз пробрах доста и не съм имала стомашни проблеми.

Кафе и други напитки – може да останете изненадани, но виетнамското кафе е много добро и ако сте любител, със сигурност ще ви допадне. Ако ви попадне опитате чай от хибискус и артишок 🙂
Препоръчвам ви силно да пиете колкото можете повече плодови фрешове, вкусът им е уникален, особено на ананаса, маракуята и мангото.

Насекоми – поне в началото на април, проблем с насекомите няма нито в централната част, нито по крайбрежието.

by Martin Kovachev

Цени за нощувка – има огромно разнообразие от места за нощувка, както сами можете да видите в сайтовете за резервации. Като цяло между 25 и 35 лева на човек, можете да си намерите много добри места. Ако пък искате да сте бюджетни, има и по 3 долара 🙂

Еднодневни екскурзии – ако имате ограничено време ви съветвам да се възползвате от еднодневните екскурзии. Въпреки, че те са най-големият разход (цената е между 30-50 долара на човек), ще можете да разгледате много неща, защото не всички забележителности са в съответния град, понякога са близо до него. В следващите статии, посветени на различните градове, ще препоръчам и агенции, от който сме били доволни.

by @motionbeard

Хората – местните са доста усмихнати и създават усещане за добронамереност. В нито един момент не съм се чувствала застрашена от ограбване или нещо друго. Освен това, видяхме доста хора, които пътуваха сами, голяма част от тях жени, така че от тази гледна точка, можете да бъдете спокойни.

Голяма част от виетнамците познават България (наричайки я „Бунгари), поради добрите политически отношения на двете страни, както по време на социализма, така и днес. Асоциите им са най-вече с българската роза, но тук там се сещат и футболни фенове, които споменават световното по футбол 94‘.

by Martin Kovachev

В общи линии, това са основните неща, които трябва да имате предвид, докато се подготвяте за почивката си във Виетнам.

Ето малко интересни факти за Виетнам: 

Къщите им са с малка фасада и дълбоки на вътре. Причината за това е, че по времето, в което са били френска колония, французите са им налагали много висок данък за страна на сградата към улицата. Съответно те са строяли къщите си, така че да имам минимум пространство, с лице към улицата.
Защо виетнамците пишат на латиница?
Също като китайците и японците и виетнамците са пишели с йероглифи. Но французите… ех, тези французи, са искали да наложат християнството, разпространявайки Библията. Пресметнали са, че ще им излезе много скъпо, да направят машини, които да печатат йероглифи и поради това са наложили латиницата.

Във всяка къща, заведение и т.н. има фигура на Буда и още една фигура (която привлича пари). Пред тях има поставени храни и напитки запалена ароматни пръчици.

Хвърлят всичко на земята – За съжаление имат лошия навик да хвърлят боклуци на земята, включително и в заведенията. По пода можете да видите черупки от мини и други хранителни отпадъци.

Еко – за сметка на това, останах изненадана, че те не използват пластмасови сламки, или поне аз не видях. В заведенията сервират напитката или с хартиена, или с бамбукова или със сламка от паста. Също така в супермаркетите зеленчуците не са в найлонови пликове, а в бананови листа. Nice, а?

Ядат запъртък – още в самото начало ми направи впечатление, че по улицата се продават яйца. Беше ми много странно, не е ли опасно да са извън хладилник. Оказа се, че това са много твърдо сварени яйца със зародиш вътре. Може да звучи много неприятно, но всъщност е изключително полезно, защото е богато на калций.

Защо са нисички – една от екскурзоводките ни смята, че не са особено високи, защото преди време е имало много малко крави и недостиг на прясно мляко, т.е. калций. Може би заради това пият кафето си с кондензирано мляко.

Защо носят маски?
Освен, за да се предпазят от мръсния въздух, тъй като се придвижват със скутери, носят маски, за да не почерняват. За тях бялата кожа е символ на изисканост и класа, така че се прикриват от слънцето.
Имат чорапи за джапанки
Абсолютен моден грах!!! В началото си мислех, че чорапът е нормален, но след това на един пазар ги видях изложени. Така, че недейте да съдите твърде скоро, българите, които носят чорапи и сандали, има и по-страшно чорапи, направени за джапанки!!!

Това са в общи линии основните неща, които трябва да знаете за Виетнам, ако сте решили да го посетите.
Следващите статии ще са посветени на отделните градове, които посетих какво да хапнете, да видите и други интересни подробности, така че до скоро 🙂

XoXo,

Еми

Comments

commentsВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Моля изчакайте

Абонирай се сега!

Лесно е, въведи името и e-mail адреса си и ще получаваш веднага всяка наша нова статия :)