Love life. Love fashion. Love art. Love traveling. Love taste.

Копенхаген: градът на Андерсен, викингите, колелата, цветните къщурки, миниатюрните ход-дози с карамелизиран лук и скъпотията

Копенхаген: градът на Андерсен, викингите, колелата, цветните къщурки, миниатюрните ход-дози с карамелизиран лук и скъпотията

Със специфичният си северен чар и студената си красота този град от 1.3М души успя да ни плени по свой, собствен, отчужден, скъпарски начин.

По същият начин пленил и невръстния Ханс Кристиян Андерсен, който в тинейджърските си години наел таванско помещение срещу кралския театър, с надеждата да бъде забелязан като балетист. Не му се получавало и започнал да преследва директорката на кралския балет (първоизточник на определението ‘стокър’!?), докато с досада не решила да му даде шанс и се оказал най-ужасният балетист, когото е виждала.

Решил да смени попрището с оперно пеене, уви, след време гласът му мутирал и се оказал отново на сухо. Способността му да разказва завладяващи истории, обаче, накарала колегите му да предложат ново амплоа. Така Андерсен станал писател.

Посетихме „втората най-разочароваща статуя на света“ по думите на нашия гид от Free Walking Tours, ‘Малката Русалка’. Все пак стават хубави снимки при слънчево време 😉

Слънчевата светлина е доста кът и всеки втори на улицата ни повтаряше, че сме късметлии.

Цветните къщички около пристанището излъчваха детска невинност, а малките хот-дози с карамелизиран лук, за 6 EUR (да, 6 EUR) ни крепяха по време на дългите разходки.

Ако караш колело, си цар – с доста повече привилегии от простолюдните шофьори и пешеходци. Ако не караш, обаче, има и други забавни алтернативи – например да се возиш в каручка, докато някой друг върши тежката работа и да махаш на местните като кралска особа 🙂 Така правех аз и умирах от срам само първите 20 мин.

Както вече стана ясно, Копенхаген е скъп от гледна точка на турист – доста по-скъп от Лондон и Париж например. Ако се абстрахираме от това, въпреки всичко, има какво да се види.

Кварталът на наркоманите – Christiania (иронично, нали) – е доста интересен ако търсиш нестандартни запонзнанства с нестандартни местни и приключния уж леко на ръба на закона.

Като цяло прощавам на датската столица за скъпотията. Все пак са родината и на Carlsberg. Не че съм голям фен на бира, но пък съм рекламист, а Carlsberg имат най-великия слогън на всички времена: “Probably the Best Beer in the World”. Е, Копенхаген не е “Probably the best city in the world”, но пък е и някак северняшки чаровен.

От Петя

Comments

commentsВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Моля изчакайте

Абонирай се сега!

Лесно е, въведи името и e-mail адреса си и ще получаваш веднага всяка наша нова статия :)